Русия и САЩ на прага на нова глава в историята на двустранните отношения

Русия и САЩ на прага на нова глава в историята на двустранните отношения

Публикувано от:

Западната преса пише за връщане на дипломацията от времената на „студената война”, когато съдбата на трети страни се решаваше във Вашингтон и Москва.

Според експерти, по този въпрос не са уместни паралели, но някои аналогии сами възникват.

Както преди половин век, Русия и САЩ фактически през главите на всички останали държави започнаха преговори по търсенето на пътища за уреждане на кризата в Украйна. Западните аналитици признават, че в противен случай нищо няма да се получи. Според тях, в Европа няма такава фигура, която би се изказвала от името на европейските държави по такъв важен въпрос. Отначало европейците трябва да се говорят помежду си.

В САЩ разбират, че ще им се наложи да взаимодействат с руснаците, подчертават западни експерти. Вашингтон вече не може просто да натрапва крайния резултат, за разлика от 90-те години на миналия век, когато често именно така и ставаше. При това американците не искат продължение на кризата. Оттук произтича тяхната готовност за диалог, въпреки че президентът Обама прави решителни заявления и заплашително поглежда към Москва. Става онова, за което предупреждаваха предвидливите експерти: американците постепенно свикват към новото разположение на силите, смята главният редактор на списание „Русия в глобалната политика” Фьодор Лукянов:

– САЩ вече свикват и с новия статут на Крим и освен това не следва да се очаква бързо възстановяване и обновление на Украйна. И освен това, който и да е конфликт, дори най-острите в условия, когато войната е невъзможна, се превръща в дипломатическа рутина. Сега по друг начин не може да се живее.

При това всяка от страните може да интерпретира ставащото в изгоден да себе си вариант. Например, в сферата на публичната политика Вашингтон е убеден, че само силата на неговите аргументи и заплахата от разширение на санкциите биха спрели Русия от нахлуване в Украйна. Тази теза с удоволствие беше подхваната от западните медии. Сигурно такъв вид идеализация има правото на съществуване, само да не бъде допусната по-нататъшна ескалация на напрежението в Източна Европа.

В определена степен руско-американските отношения станаха по-рационални, смята Фьодор Лукянов:

– Разбира се, това е съвсем друг вид руско-американски отношения в сравнение с годините на „студената война”. И въпреки това е още по-странно, че отново всичко решават Москва и Вашингтон. И никой друг не иска да поеме стратегическата отговорност.

Като цяло, съдбата на мира отново зависи от Русия и САЩ. Иска ни се да мислим, че двете велики държави, определящи геополитическия дневен ред, ще започнат нова глава на двустранните отношения – на базата на взаимно уважение на онази червена черта, която в никакъв случай не трябва да се прекрачва.