Сергей Крикальов (първият вдясно) се прегръща с американската астронавтка Ейлин Колинс по време на гостуване международен екипаж на МКС  / БГНЕС

 Сергей Крикальов (първият вдясно) се прегръща с американската астронавтка Ейлин Колинс по време на гостуване международен екипаж на МКС / БГНЕС

Русия и САЩ могат да летят заедно извън околоземна орбита

Публикувано от:

 Русия и САЩ имат възможности да разширят сътрудничеството си в Космоса, включително и за полети извън околоземна орбита, въпреки напрегнатите отношения между двете страни.

Това заяви за агенция Sputnik Сергей Крикальов, изпълнителният директор за пилотирани космически полети на Роскосмос.

“Има възможности за разширяване на сътрудничеството. Международни форуми продължават … Русия, САЩ и други страни продължават да правят планове за бъдещето. В момента се обсъжда какво ще се случи след Международната космическа станция. Ако започнем да се движим извън околоземна орбита, как да го направим най-ефективно”, каза Крикальов. Той отбеляза, че в момента различни работни групи оценяват възможните сценарии за бъдещите полети, но всички са съгласни, че тези полети трябва да са международни.

“Трудните проекти могат да бъдат успешно осъществявани само чрез съвместни усилия”, убеден е Сергей Крикальов, който има 6 космически полета за гърба си.

На въпроса дали влошаването на отношенията между Москва и Вашингтон се е отразило върху сътрудничеството в областта на космическите въпроси, той отговори: “Не виждаме някакви проблеми, двете страни са заинтересовани да работят заедно. Периодите на напрегнатите отношения се случват, но мисля, че е необходимо да се търсят начини за подобряване на отношенията. Космосът е добро място за сътрудничество, защото това е мястото, където не е толкова лесно да се живее и да работи и ние трябва да разчитаме и да си помагаме един на друг“.

Източник: Бгнес/Sputnik