Русия и Китай подписаха договор за доставка на Су-35

Русия и Китай подписаха договор за купуването на 24 многофункционални изтребители Су-35, като сумата на сделката се оценява на 2 млрд. долара, пише в. „Коммерсант“ в четвъртък, предаде РИА Новости.

Информацията за сделката потвърди генералният директор на „Ростех“ Сергей Чемезов. „Дългите преговори за доставките на Су-35 в Китай приключиха, ние подписахме договора“, заяви той.

Според договора ВВС на Китай ще получат 24 изтребителя на обща стойност 2 млрд. долара, пише изданието, позовавайки се на източници в сферата на военно-техническото сътрудничество. „Китай официално се превърна в първия чужд поръчител на Су-35, това е безпрецедентен договор в историята на доставките на бойни самолети“, съобщи още събеседникът на изданието.

В сряда на заседание на междуправителствената комисия по ВТС Русия и Китай определиха основните направления във военно-техническото сътрудничество, в частност страните заявиха заинтересоваността си в бъдещото разширяване на сътрудничеството в областта на авиационните двигатели.