Русия и Китай подготвят космическа коалиция

Все по-сложните предизвикателства в изследването на космоса ще предизвикат нуждата от международно сътрудничество, много по-тясно от това, което имаме днес. Това ще промени изцяло международните отношения свързани с космоса, които през втората половина на миналия век почиваха почти изцяло върху националното съперничество и надпревара. Като свидетелство за тази промяна от Китай идва новината, че Пекин и Москва са пред подписването на споразумение за общи изследователски космически програми и общи мисии в космоса още през периода 2018-2022 г.

Според руската информационна агенция ТАСС, споразумението с Китай ще покрива пет области, включително общи изследвания на Луната и на дълбокия космос, общи сателити и др. Освен с Китай, Русия подготвя общи космически изследвания и със страни като Индия, Бразилия, Южна Африка, Перу, Чили и др.

„Изграждането на система за международно сътрудничество е в основите на цялата руска космонавтика днес“, казва Андрей Йонин, член кореспондент на Руската академия по космонавтика.

Освен международното сътрудничество, съвременните изследвания на космоса са белязани и от навлизането в тях на частни компании, чиито усилия ще се кооперират с тези на държавните институции заети с проучване на космоса. Това ще намали значително разходите за изследване на космоса, както показва опита на американците със SpaceХ.

Източник: megavselena.bg