Русия и Китай обмислят търговия с космически технологии

Русия и Китай скоро може да търгуват и с космически технологии, като по този начин повишат мащабите на сътрудничеството помежду си, пише „Известия“, позовавайки се на източник от руската държавна корпорация по космическата дейност „Роскосмос“.

Пекин може да снабди руските си партньори с технологиите, необходими за създаването на радиационно-устойчива електронна компонентна база за космически цели, а Москва ще предложи на Китай технологиите си за създаване на течностни ракетни двигатели. В. „Известия“ е получил информацията малко преди да започнат подготовките за среща на вицепремиерите на Русия и Китай, съответно Дмитрий Рогозин и Ван Ян.

Съдейки по протокола, съставен след последната среща на Рогозин и Ян от декември 2015 г., още тогава темата за космическо сътрудничество е била обособена като отделен пункт по време на разговорите, съобщава руското издание.

„Комисията одобрява постигнатите договорености за сътрудничество в областта на ракетните двигатели и електронната компонентна база и поръчва на космическите ведомства на двете страни да подготвят за подписване необходимите нормативно-правови документи, които да способстват за реализирането на сътрудничеството в указаните области“, пише в протокола на комисията, подписан от Рогозин и Ян.

Интересно е да се отбележи, че останалите въпроси в космическата сфера са изнесени като отделни теми и се обсъждат независимо една от друга. Например, взаимодействието в областта на космическата навигация (съвместимостта на руската система ГЛОНАСС и китайската BeiDou), дистанционното сондиране на Земята, както и програмите за изследване на Луната.

От „Роскосмос“ отбелязват, че все още е рано да се говори за сътрудничество, тъй като за тази цел е нужно да бъде създадена пълноценна юридическа база. „Ние отчитаме, че към настоящия момент, за разлика от Русия, Китай не е участник в режима за контрол на ракетните технологии (РКРТ) и поради тези причини, за да се организира сътрудничество в областта на ракетостроенето, е необходимо първо да бъде създадена надеждна нормативно-правова база. Тя би регламентирала договореностите и задълженията между двете страни, което да гарантира, че ракетните технологии няма да бъдат разпространявани. „Роскосмос“ има създадени групи, в които работят много китайски колеги в много различни области и ние търсим решения, които по всяка вероятност ще намерим към края на 2016 г.“ обясни пресслужбата на „Роскосмос“.

Андрей Ионин, който е член-кореспондент на Руската академия на космонавтиката, смята, че Русия трябва да прокара технологични връзки с Китай, тъй като това съществено ще укрепи взаимодействието между двете страни и ще го изведе на ново ниво.

„Струва си да обменим технологии с Китай, защото технологичните връзки са по-здрави от икономическите. Ето, американците се опитаха да прекъснат връзките си с нас, за да ни накажат. Но съществуват МКС (Международна космическа станция) и ракетата „Атлас 5“, които използват руски двигатели. Сенатор Маккейн може колкото си иска да крещи, че САЩ продължават да финансират Путин, но американците не могат да прекратят сътрудничеството си с нас по тези проекти. Технологичните връзки не могат да бъдат прекратени. Няма смисъл да търгуваме само с обикновени стоки, това не дава никакви гаранции. Трябват ни големи проекти, които да ни свържат технологично с Китай. Тогава ще има и ново ниво на партньорство“, обяснява Ионин.

Китай прояви интерес към руските течностни ракетни двигатели през 2014 г. Тогава Пекин обяви заинтересоваността си от няколко области, в които руските технологии заемат водещи позиции на световния пазар – тежкотоварни вертолети, системи за ПВО и течностни ракетни двигатели. В замяна Китай съобщи за готовността си да предостави на руската космическа промишленост необходимата за космически мисии електронна компонентна база. Предложението се оказа съвсем актуално, тъй като след въведените от САЩ технологични санкции руската промишленост бе лишена от възможността да купува електронни компонентни бази от класа military и space, които са американско производство.