Русия и Израел осъдиха разрушаването на паметниците от Втората световна война

Руската Държавна дума призова парламентите на европейските страни „решително да осъдят“ случаите на „унищожаване и оскверняване“ на освободителите от Антихитлериската коалиция, пише вестник „Коммерсант“, цитира ИА Фокус.

 Депутатите се опитаха да насочат вниманието към опитите за „преразглеждане на резултатите“ от Втората световна война, подозирайки за това по конкретно властите на Полша, в чието законодателство беше приета възможността за „разрушаването и демонтирането на почти 500 паметници и мемориали“. В Съвета на федерацията отбелязаха, че сенаторите могат да поставят въпроса за въвеждането на санкции спрямо полските официални лица.

Вчера Държавната дума и Кнесетът (парламентът) на Израел едновременно обсъдиха въпроса за съхраняването на паметта за Втората световна война, призовавайки парламентите не европейските страни да осъдят всички опити за изкривяване на „страшните събития“ на тази война. Руските депутати приеха обръщение към парламентите на европейските страни и международните организации (Парламентарната асамблея на ОССЕ, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Европейския парламент). Израел също прие изявление, в което изрази притеснението си от случаите на „отричане на Холокоста, оскверняване на паметниците и местата, където са погребани жертвите на Холокоста и войниците от „Червената армия“.