Русия и Западът са готови за диалог по ситуацията в Украйна

Абсолютната неспособност на самопровъзгласилите се власти в Киев да наведат ред в Украйна, спазвайки интересите на всички нейни жители, кара външните играчи да приемат активно участие в търсенето на компромис между западната и юго-източната части на страната.

Москва, Вашингтон, Брюксел и Киев обявили за готовност за диалог по уреждане на дълбоката политическа криза. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров поискал южната и източната части на Украйна да бъдат представени на тези преговори.

Мнозинството жители на южната и източната части на Украйна изглежда окончателно са разбрали какво ги очаква в Близко бъдеще, ако се утвърди сегашната власт – те искат референдуми за статута на областите. В същото време, всички действия и заявления на т.н. официален Киев, а също на основните кандидати за президентския пост по адрес на рускоезичните граждани на страната са изпълнени със заплахи, високомерие и презрение. На такава основа едва ли е възможно държавата да бъде запазена в сегашните й граници.

И все пак има вариант. Той многократно беше озвучен от много здравомислещи политици в Украйна и извън нейните граници. Това е сериозна конституционна реформа и като резултат федерализация на страната.Уви, в Киев не искат и да чуят за подобен изход от сегашната драматична за украинската държавност ситуация. Политологът Всеволод Веселов очерта по следния начин границите на предстоящите преговори:

– Най-вероятно Русия ще защитава позициите, че главната цел е федерализация на Украйна и предоставяне на руския език на статут на втори държавен език. Западът ще се опита да подкрепя сегашното правителство в Киев, което не готово за компромиси. Не е изключено, че преговорите ще бъдат провалени.

Ще напомним, че на 7 април държавният секретар на САЩ Джон Кери в телефонен разговор с външния министър на Русия Сергей Лавров предложи провеждане на преговори в четиристранен формат. Целта е да бъде осигурена деескалация на напрежението. Въпросът е в това, на каква основа се предполага това да бъде направено. Москва смята, че е необходим да бъде осигурен диалог за федеративно устройство на Украйна и утвърждаване на нейния извънблоков статут. Освен това, в условията на нарастващи протести в южно-източните части на страната, задълбочена конституционна реформа става необходимост с пълноценно участие на всички политически сили и региони. Политологът Сергей Уткин за сега не знае отговор на въпроса, как благите пожелания за преодоляване на кризата да станат реалност:

– Може само да се предполага, на какви отстъпки могат да се съгласят страните. Русия – на признаване на легитимността на киевската власт и на майските избори. Западът – на по-гъвкава позиция по Крим и намаление на равнището на санкциите. Но вероятността да бъде постигната договореност не е голяма. Случва се и така, че страните, независимо от това, че преодоляването на кризата е изгодно на всички, продължават да действат към ескалация.