Русия и Гърция подписаха меморандума за „Турски поток“

Руският министър на енергетиката Александър Новак и гръцкият министър на производствените реформи, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис подписаха в петък меморандум за строителството на територията на Гърция на продължение на газопровода „Турски поток“.

„С подписването на меморандума потвърждаваме многомесечната работа, която проведохме, за да премине газопровода през територията на Гърция. Този газопровод… ще играе стабилизираща роля в целия регион. Реализацията на проекта не е насочена срещу някого, а напротив, обединява всички региони, през които ще премине“, заяви Лафазанис на среща с Новак преди подписването на документа.

На свой ред руският енергиен министър заяви, че е доволен от възможността да продължи напред към изпълняването на плановете в областта на енергетиката, и отбеляза, че с подписването на меморандума сътрудничеството между Русия и Гърция „излиза на ново ниво“.

По думите на Новак, строителството на продължението на „Турски поток“ през Гърция ще започне през 2016 г. и ще бъде завършено през 2019 г. Гърция ще вземе кредит от Русия за строителството на продължението на „Турски поток“.

Подписаният меморандум предвижда създаването на проектно съвместно предприятие.

Мощността на продължението на газопровода в Гърция ще е 47 милиарда кубически метра. Съучредител на съвместната компания за строителството на участъка ще стане ВЕБ-Капитал.

По-рано Новак отбеляза, че както и е предполагала по-рано руската страна, „Турски поток“ ще бъде построен по дъното на Черно море и по сухопътната територия на Турция до границата с Гърция. „По-нататък маршрутът още не е утвърден окончателно, и на първо място това зависи от предложенията на самите страни, на териториите на които трябва да премине газопровода и където ще се развива съответната инфраструктура“, поясни Новак.

По неговите думи съществуват различни варианти. „Ние, разбира се в качеството на основен разглеждаме варианта за строителство през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария за доставки в Баумгартен в Австрия, Еврокомисията разглежда различни варианти. Ние можем да кажем, че всичко зависи от тях, защото в съответствие с изискването на законодателството развитието на европейската инфраструктура е в пълномощията на Еврокомисията“, поясни руският министър.