Русия и Аржентина подписаха споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство

Лидерите на Русия и Аржентина Владимир Путин и Кристина Фернандес де Кирхнер подписаха съвместно споразумение за установяване между страните на всеобхватно стратегическо партньорство. Външните министри на двете държави подписаха план за действие за развитието на всеобхватното стратегическо партньорство между РФ и република Аржентина.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и аржентинският му колега Августин Роси подписаха споразумение между ведомствата на двете страни за военно сътрудничество. Юрий Ушаков по-рано отбеляза, че с този документ се установяват параметрите и основните насоки на двустранното военно взаимодействие.

Двете страни подписаха и програма за сътрудничество в сферата на културата и изкуството за периода 2016-2018 г. Подписите си под съответните документи поставиха руският министър на културата Владимир Медински и аржентинският му колега Тереза Селярес.

Двете правителства сключиха и споразумение за взаимна защита на класифицирана информация в сферата на военно-техническото сътрудничество, за сътрудничество в областта на опазването на околната среда, меморандум за разбирателство между министерствата на външните работи, както и за сътрудничество в областта на архивите.

Федералната космическа агенция на РФ и Националната комисия за космическа дейност на република Аржентина подписаха съвместно споразумение за сътрудничество в областта на изследването и използването на космическото пространство за мирни цели.

Подписана е и програма за съвместни действия за развитие на туризма за периода 2015-2016 г.

Позициите на Русия и Аржентина по много световни проблеми са сходни. Това заяви руският президент Владимир Путин след преговорите с аржентинския си колега, като допълни, че страните и в бъдеще ще координират усилията си.

„Ние се договорихме да продължим съвместната работа в рамките на „Групата на двайсетте“, в това число и по реформирането на МВФ и регулирането на дейността на рейтинговите агенции“, заяви Путин.

„По голяма част от тях (международните проблеми) ние имаме еднакви или много близки подходи“, каза той. „РФ и Аржентина твърдо отстояват принципа на върховенството на международното право при централната координираща роля на ООН“, отбеляза руският президент.

„Ние високо оценяваме факта, че Аржентина е част от съавторите на резолюцията „70-та годишнина от края на Втората световна война“, редовно гласува за резолюцията на Генералната асамблея на ООН за противодействие на героизацията на нацизма“, допълни държавният глава.

Русия се обяви за скорошното мирно уреждане на спора между Аржентина и Великобритания по въпроса за Малвинските острови, подчерта Путин.

„Русия подкрепя стремежа на Аржентина към провеждането на преки двустранни преговори с Великобритания с цел бързото мирно уреждане на спора за Малвинските острови“, каза той.

В отговор Кихнер изрази благодарност на Русия за позицията й за търсене на пътища за решаване на този многогодишен конфликт между Буенос Айрес и Лондон.

На съответните компетентни органи на двете държави са дадени указания за ускоряване на проекта за разполагане в латиноамериканската страна на станции ГЛОНАСС, заяви още руският президент.

По негови думи, двете страни ще укрепят сътрудничеството си в космическата сфера. „На съответните органи са дадени указания да обновят двустранното споразумение за използване на космическото пространство, както и да се ускори осъществяването на проекта за разполагане в Аржентина на система за спътникова навигация ГЛОНАСС“, каза Путин.

РФ и Аржентина ще разгледат въпроса и за използването на националните валути в търговските отношения между двете страни, заяви още руският президент. „Ние се договорихме, че ще проведем обстойни консултации по въпроса за използването на националните валути в търговията между държавите и между търговските партньори“, каза той.

ЕАИС и МЕРКОСУР възнамеряват да подпишат меморандум за сътрудничество, като неговото съгласуване е близо до завършване. „Ние отдаваме голямо значение на изграждането на взаимодействие между регионалните интеграционни обединения – Евразийския икономически съюз и Южноамериканския общ пазар МЕРКОСУР,- заяви руският президент. – Съгласуването на съответния меморандум се намира на финален етап“.

Путин определи проведените преговори като „изключително наситени и плодотворни“. По думите на руския президент, между двете страни са създадени взаимоотношения, които той характеризира като всеобхватно стратегическо партньорство. Путин подчерта, че през последните 10 години обемът на двустранния стокообмен между Русия и Аржентина се е увеличил 3,5 пъти, макар през миналата година да се е понижил с 10,8 %. „С президента на Аржентина обсъдихме как да върнем взаимната търговия на траекторията на устойчивия ръст, как да увеличим насрещния поток на инвестиции“, каза руският държавен глава.

Той добави, че в Москва заедно с президента са пристигнали и представители на аржентинските делови кръгове. „Те обещаха активно да съдействат на бизнеса в организирането на доставките на стоки и услуги, откриването на производствени предприятия и изграждането на индустриално сътрудничество“, подчерта Путин.

Руският държавен глава са спря и на перспективите от сътрудничеството между двете страни в различните области. Така, според него, се разширяват връзките между отбранителните ведомства на Русия и Аржентина. „Споразумението за военно сътрудничество и защита на класифицирана информация ще позволи съществено да се увеличи практическото взаимодействие в тази важна насока“, счита руският президент.

На много добро равнище се намират и контактите в културно-хуманитарната област, продължи той, като припомни, че за 130-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения е планирано провеждането на кръстосани години на културата на РФ и Аржентина. По-рано Кирхнер откри в историческия музей на страната изложба, посветена на Ева Перон. През юни в аржентинския Мендоса се състоя гала-концерт на оперни звезди от Болшой и Мариински театри.

Руският президент обърна внимание и сътрудничеството между двете страни в сферата на селското стопанство и риболова за 2015-2016 г. Путин акцентира и върху сътрудничеството в областта на енергетиката: по неговите думи, около 20 % от електроенергията в Аржентина се произвежда с руско оборудване.

Участието на „Росатом“ в строителството на енергоблока на АЕЦ на Аржентина ще позволи на страната да получи достъп до най-новите руски технологии в областта на атомната енергетика, каза още президентът на РФ.

В присъствието на лидерите на двете страни „Росатом“ и министерството за федерално планиране, държавни инвестиции и услуги на Аржентина подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество за строителството на атомна електроцентрала на територията на Аржентина.

„Росатом“ се присъедини към проекта за изграждането на шести енергоблок на атомната електроцентрала „Атуча“. Изпълнението на постигнатите днес споразумения в тази област ще осигури на Аржентина достъп до най-новите руски технологии, отговарящи на най-строгите изисквания за ядрена безопасност“, отбеляза Путин.