Русия и Австрия създават компания за „Южен поток”

Австрия и Русия ще подпишат споразумение за създаването на проектна компания за изграждането на австрийския участък от газопровода „Южен поток“. Това ще стане при посещението на руския президент във Виена на 24 юни, съобщи съветникът на Владимир Путин по външните работи Юрий Ушаков, цитиран от „Ведомости“.

От руска страна документът ще бъде подписан от президента на „Газпром“ Алексей Милер, а от австрийска – от генералния директор на OMV Герхард Ройс.

Междувременно вицепремиерът на България Даниела Бобева заяви пред журналисти в София, че не е в течение на неустойките по проекта „Южен поток“, в случай че той бъде окончателно замразен, отбелязва „Труд“.

„Доколкото зная, няма неустойки, но този въпрос е към министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев“, каза Бобева при откриването на годишната среща на Черноморската банка за търговия и развитие в София.

На въпрос дали ЧБТР има интерес да участва в реализирането на проекта, президентът на банката Андрей Кондаков отговори, че когато всички въпроси с „Южен поток“ бъдат решени, институцията ще участва в него с удоволствие.