Русия иска обяснения от Украйна за ограниченията на достъпа на руски граждани

Русия настоява за незабавно официално обяснение от Киев относно ограниченията за влизане на руски граждани в страната. Освен това, Москва ще разгледа евентуални ответни мерки, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на руското МВнР.

„На 17 април в одеския отряд на Държавната гранична служба на Украйна, се състоя заседание с участието на представителите на руски авиопревозвачи. На срещата началникът на отдела на граничната служба „Летище Одеса“ информира, че от 17 април на всички руски граждани от мъжки пол на възраст между 16 и 60 години се забранява да пресичат държавната граница на Украйна. Ограниченията се отнасят и до гражданите на Украйна от мъжки пол, регистрирани в Крим и Севастопол. За валидна причина за преминаване ще се смятат само погребение на роднини, доказано тежко заболяване на роднини, самолетни билети и туристически ваучери“.

Аналогична информация постъпи и от авиопревозвачите в Киев, Донецк, Днепропетровск, Харков. При това, украинските граничари се позоваха на така нареченото затворено разпореждане на Съвета за национална сигурност и отбраната на Украйна и на украинските Служби за сигурност“, отбелязаха в руското МВнР.

„Русия настоява за официално обяснение от Киев, а след като получи отговор, ще бъдат разгледани варианти за евентуални ответни мерки“, се казва още в съобщението на руското ведомство.