Русия инвестира около $20 млн. в нови технологии за усвояване на Арктика

Русия инвестира около $20 млн. в нови технологии за усвояване на Арктика

Публикувано от:

Нова руска разработка за усвояване на Арктика получи около 1,3 млрд. рубли (почти $20 млн.) държавна инвестиция до 2030 г., съобщи вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин на форума „Технопром“. Събитието се проведе на 9-10 юни в столицата на Сибир Новосибирск.

Става дума основно за нови кораби и технологии за развитие на шелфови зони. По думите на Рогозин проектът е предназначен за намаляване на зависимостта на страната от чуждестранно оборудване, в това число в сферата на сеизмичните прогнози. Освен това, за да бъде усвоена Арктика, е необходимо да бъдат създадени технологии за съхраняване на топлото, нови строителни материали и средства за връзка.

Днес в изследователската апаратура, която Русия използва в Арктика, има 90% чуждестранни компоненти, отбеляза Рогозин. По тази причина в близко бъдеще страната ще направи ставка за заместване на импорта със собствени технологии. Чуждестранните инвеститори ще бъдат длъжни да локализират производството си на територията на страната.

Заместване на вноса

Според думите на губернатора на Новоросийска област Владимир Городецки мощната научна база прави региона един от потенциалните лидери по внедряване на технологии. „В Арктика могат да бъдат изпробвани нови материали, които в последствие да бъдат използвани в други области“, съобщи Городецки по време на изказването си на форума.

На изложбата, която се проведе в рамките на форума, бяха представени руски разработки в областта на новите материали и оборудване. Например моторните шейни „Нерпа“ – първите в Русия, които са в серийно производство и са предназначени за превоз на хора и товари по лед, в това число на тънък лед, също на сняг, в тундрата, а през лятото – по всякакви водоеми, включително блата. Както отбелязват разработчиците, модулната конструкция позволява бързо да се сменят ските, в зависимост от задачите, което повишава ефективността на превозите.

Нови материали за усвояване на Арктика представиха научни центрове, в това число и Институтът за авиационни материали. „Сега сме длъжни да проведем климатични изследвания и да изясним как биха се държали материалите в условия на дълбоко замръзнала земя – съобщи за „Руски дневник“ Роман Черепанин, началник на сектора „Материали за арктическия климат“. – Ще проведем изпитанията в базата ни в Якутия.“

Възобновяема енергетика и мирен атом

В момента за да се поддържат руските обекти в Арктика, ежегодно биват доставяни повече от 20 млн. тона въглища и до 8 млн. тона смазочни материали. Това се отразява на екологията. За успешното усвояване на региона е необходимо да бъдат разработени и внедрени възобновяеми източници на енергия, смята Рогозин.

Още едно актуално направление в развитието на технологиите ще стане разработката на компактни хранилища на енергия за автономно захранване на навигационни обекти, т.е. кораби.

В усвояването на региона Русия разчита не само на възобновяемата енергия. Освен това държавната корпорация „Росатом“ разработи нови атомни реактори с модулно изпълнение. Тяхното преимущество се състои в това, че те не изискват постоянно присъствие на персонал. „В Арктика е целесъобразно да бъде използвана енергия от атомни електроцентрали с капацитет не повече от 40-60 мегавата”, смята Вячеслав Першуков, зам.-генерален директор на компанията.

Северният морски път

Още едно стратегическо направление ще бъде развивано – Северният морски път между европейската част на Русия и Далечния Изток. То минава през водите на Северния ледовит океан и частично през Тихия океан. Именно по него пренасят гориво, оборудване, продоволствие и природни изкопаеми.

Русия трябва да изгради и единен транспортно-логистичен оператор за координация на превозите по Северния морски път, съобщи директорът на Държавния океанографски институт Юрий Сичов. „Ние проведохме анкета сред 67 респонденти – представители на крупни товаропреносни компании, и получихме единодушна подкрепа“, отбеляза той.

Според прогнозата на Министерството за развитие на Далечния Изток на РФ само превозът на руски товари по Северния морски път ще нарасне 10 пъти до 2030 г. – от 5,4 млн. тона през 2015 г. до повече от 51 млн. тона на година.

Източник: “Руски дневник”