Русия изстреля успешно междуконтинентална балистична ракета „Синева” от ядрена подводница в Баренцово море

Русия изстреля успешно междуконтинентална балистична ракета „Синева” от ядрена подводница „Верхотуре“ в Баренцово море, съобщиха от Министерството на отбраната на РФ, предаде ТАСС.

Изстрелването е станало, докато подводницата е била под вода, а ракетата успешно е достигнала зададената й цел на полуостров Камчатка, добавиха от военното ведомство.

Изпитанието се е провело в рамките на проверката на надеждността на морските системи за стратегическо ядрено сдържане. За подводницата „Верхотуре“ това е било 27-то успешно изстрелване на балистична ракета.

Подводният плавателен съд е част от проекта 667БДРМ „Делфин“ и е построен през 2012 г. в корабостроителното предприятие „Севмаш“ (Северодвинск).

Междуконтиненталната балистична ракета трето поколение РСМ-54 “Синева” (по класификация на НАТО Skiff SSN-23) е към ракетния комплекс Д-9РМ, който е приет на въоръжение през 1986 г. През 1996 г. производството на ракетата РСМ-54 е прекратено, но през септември 1999 година Русия приема решение за възобновяване на производството на модернизирания вариант РСМ-54 “Синева”.

МБР „Синева” е важен елемент от военната стратегия на Русия в близките десетилетия. Тя е предназначена за поразяване на стратегически обекти на междуконтинентални разстояния.

Далечината на полета на “Синева” превишава 11 хил. км. Ракетата е снабдена с разделяща се глава с индивидуално насочване на бойните блокове към целта. Тя се използва от подводници трето поколение и е способна да носи от 4 до 8 боеви блока с обща маса над 2,5 тона.