Русия желае да възстанови нормалните отношения с НАТО

От МВнР на Русия заявиха вчера, че е необходимо възстановяване на някогашните връзки с НАТО, при което признаха, че „има редица причини“, поради които по-малки страни искат да членуват в тази организация.

Това стана ясно от изказване пред Интерфакс на Андрей Келин – директор на Отдела за общоевропейско сътрудничество в руското Външно.

Той каза, че „пактът е реалност, това е военен фактор и затова само със заклинания няма да мине“. „С НАТО трябва да бъдат изграждани нормални отношения и да се възобнови това, което беше“, допълни Келин.

„Какъв анахронизъм? На много страни членството в НАТО е просто изгодно. Изгодно е икономически, политически, защото не е необходимо да се изгражда самостоятелна външна политика, достатъчно е да се присъединят към общата“, заяви дипломатът. Така той отговори на въпроса дали в Москва продължават да смятат НАТО за анахронизъм и остатък от времето на студената война.

„Не е необходимо създаване на отбрана по целия периметър на страната. Да речем, че на Белгия не са й необходими самостоятелни военноморски сили, авиация, ПВО. Става дума за разделение на труда, това е доста по-евтино. Една страна издържа, да речем, две фрегати и четири изтребителя. А съседната изпълнява други бойни задачи“, отбеляза Андрей Келин.