Русия е готова да проведе преговори с турския външен министър в Сочи

Русия е готова да проведе двустранни преговори с турския външен министър, ако той отговори утвърдително на поканата да участва в съвещанието на външните министри на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) в Сочи. Това заяви в четвъртък пред РИА Новости зам.-външният министър на РФ Василий Небензя.

„Ние сме поканили всички министри и ги очакваме, включително и на Турция и Украйна. Засега обаче, нямаме отговор. Смятам, че тази седмица или максимум в началото на следващата ще бъде ясно кой ще участва“, заяви Небензя.

Той поясни, че форматът на съвета на външните министри на ОЧИС не предполага провеждането на двустранни срещи, защото това е многостранна площадка.

В същото време той предположи, че ако турският министър се появи на съвещанието в Сочи, то „той ще поиска да разговаря с нашия министър“.

„И ще има такава възможност – ние не бягаме от никого, не се крием. Разговаряме с всички и в този смисъл сме отворени за всякакви разговори“, добави Небензя, цитиран от Газета.ру.

В ОЧИС влизат страните от региона на Черно море и Балканския полуостров. Съвещанието на външните министри ще се проведе на 1 юли в Сочи.

По-рано представителят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че в ситуацията със сваления през есента миналата година руски военен самолет Су-24 не се обсъжда поднасянето на извинения или компенсации.