Русия дава отговор на санкциите

Да се съхрани бизнесът в Русия в условията на промененото законодателство на Visa и MasterCard, ще струва в пъти повече, отколкото напускането на вътрешния пазар, жертвайки печелбата. Това са минимум $1 млрд и $1,9 млрд срещу $160 млн и $350-470 MasterCard и Visa съответно. Подобни оценки се съдържат в изследването на американската банка Morgan Stanley. Впрочем, сред международните платежни системи има по-малко прозрачни, но затова и по-скъпи варианти, утвърждават експерти.

В изследването „The Russian Bear: Impacts on V and MA“ („Руската мечка: влиянието на Visa и MasterCard“) на американската банка Morgan Stanley анализатори оценяват последствията от приемането на поправката в закона „За националната платежна система“, подписана от президента на Руската федерация Владимир Путин на 5 май т.г.

Измененията имат за цел да неутрализират рисковете от блокиране на картовите операции на руските банки от страна на международни платежни системи в рамките на санкциите, въведени срещу Русия от западните власти. Актът предоставя две много съществени нововъведения. Първо, операторите на платежни системи няма да бъдат допускани едностранно да се отказват от услугите, необходими за изпълнението на преводи. Второ, от 1 юли 2014 г., чуждестранните платежни системи ще бъдат задължени да плащат тримесечни вноски в размер на една четвърт от средния дневен оборот в специална сметка в Централната банка на Русия.