Русия възстановява флотът от подводници-пирани, които са невидими за сонарите

Русия възстановява флотът от подводници-пирани, които са невидими за сонарите

Публикувано от:

Президентът на Русия Владимир Путин планира да възстанови флота от Студената война от подводници-дребосъци, които на практика не подлежат на засичане. Подводниците клас “Пираня” могат да оперират много близо до брега и могат да бъдат използвани за разполагането на мини или изстрелването на торпеда, пише vesti.com.

Екипажът им се състои от 9 души. Въпросните подводници могат тихо и незабележимо да се приближат до целта и дори да доставят до местоназначението бойни водолази или шестима командоси.

Предполага се, че една от старите въпросните подводници е била модернизирана, за да действа в качеството на „рекламна платформа”, която да демонстрира потенциала на съда пред евентуалните купувачи. „Путин вдъхва нов живот на много стари програми и смята, че подводниците ще са добро средство за армията.

Пираните могат да се приближат много близко до брега и е почти невъзможно те да бъдат засечени, защото са много малки. Те могат да представляват значителна опасност за Великобритания, ако бъдат дислоцирани тук”, казва армейски източник пред „Сън”.

Новината бе съобщена на фона на информацията за неидентифицирани подводници, които патрулират в шведски води. По време на инцидент от октомври 2014 година, черен обект бе заснет, а шведския морски флот издирваше предполагаема руска подводница. От шведската армия заявиха за „три достоверни наблюдения” на чуждестранна подводна дейност в техни води.