В Русия готвят закон срещу безделниците

Градският парламент на Санкт Петербург е подготвил проект за федерален закон, според който руските граждани, които в срок от шест месеца отказват трудоустрояване при наличието на подходяща работа, да бъдат осъждани на поправителен труд до една година. Това съобщава вестник „Известия“, който се е сдобил с текста на проекта.

„За да може да търси наказателна отговорност, се предлага в конституцията на Русия да са запише, че трудът е не само право, а и задължение за всеки гражданин. Няма да бъдат смятани за тунеядци гражданите до 18 години, инвалидите, родителите на деца инвалиди, жените с деца до 14-годишна възраст и редица други категории граждани“, пише вестникът, цитирайки документите, които скоро ще бъдат внесени в Думата.

Членът на комисията по труда, социалната политика и въпросите на ветераните към Държавната дума Валерий Трапезников казал, че идеята непременно ще бъде обсъдена в комисията. Той се позовава на правителствени данни, че сега в Русия има над 15 милиона души, които не работят, тоест държавата не получава от тях данъци.

ТАСС цитира и заместник-председателя на парламентарната комисия по конституционно законодателство Александър Агеев, който заявил, че конституцията трябва да бъде променяна „само за осъществяването на права и свободи, а не за тяхното ограничаване“. По думите му при сегашната криза работа си намират истинските специалисти и в резултат „пазарът сам ще реагира кой е тунеядец и кой – не“.

Първият заместник-председател на парламентарната комисия по труда Михаил Тарасенко се обявил против идеята за криминализиране на тунеядството. „Тази инициатива ми изглежда не толкова спорна, колкото безспорно излишна“, казва той. Депутатът пояснява, че когато има безработица, е трудно да се очертае граница между тези, които активно търсят работа, и останалите, „защото ако той е преподавател, а не иска да работи като товарач, той продължава да си търси работа като педагог“, казал пред ТАСС Тарасенко.