Русия вече няма да признава априори решения на Европейския съд за правата на човека

Русия вече няма да признава априори решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Президентът Путин подписа и пусна съответен закон. В бъдеще Конституционният съд на Русия ще преценява прилагането на решенията не само на съда в Страсбург, а на всички международни съдебни инстанции. Новият закон беше публикуван днес на официалния сайт на правителството в Москва. Законът, гласуван от Думата на 4 декември, е бил приет и от горната камара на парламента – Съвета на федерацията, съобщава ТАСС.

През юли магистратите се произнесоха, че решение на Европейския съд по правата на човека може да бъде приложено само ако не противоречи на руската конституция. Същевременно спорове със съдиите в Страсбург трябва да се решават единствено при наличието на взаимно съгласие.

Истинският повод за новия закон е казусът с нефтения концерн „Юкос“, пише вестник Moscow Times. През юли 2014 г. Международният съд в Хага осъди руската държава да изплати на бившите собственици на нефтения гигант обезщетение в размер на 50 млрд. долара. Жалбоподателите бяха поискали 100 млрд. долара. Те обвиниха Русия в незаконно отнемане на концерна, начело на който беше някогашният приближен и по-късно яростен критик на Вл. Путин Михаил Ходорковски. Международният съд се произнесе, че основната причина за разгрома на „Юкос“ е била не данъчна събираемост, а тласкането на концерна към банкрут.