Русия бойкотира сесията на ПА ОССЕ след отказа на Финландия да допусне Наришкин в страната

Руската делегация няма да присъства на сесията на Парламентарната Асамблея на ОССЕ в Хелзинки, заяви председателят на Държавната дума Сергей Наришкин.

„Руската делегация в пълен състав няма да приеме участие в работата на сесията, която ще се проведе в Хелзинки“, заяви Наришкин. По неговите думи, това е израз на руския протест „срещу произвола, срещу нарушаването на принципите на демокрацията и парламентаризма“.

По-рано в сряда финландското външно министерство обяви, че Сергей Наришкин няма да бъде допуснат в страната за участие в сесията на ОССЕ. „Лицата, включени в състава на руската делегация за участие в сесията на ПА ОССЕ, която ще се състои следващата седмица в Хелзинки, в това число и Наришкин, няма да бъдат допуснати във Финландия“, съобщи представителят на финландското външно министерство Веса Хакинен. Той поясни, че поради факта, че председателят на Държавната дума на Русия е включен в списъка със санкции на Евросъюза, той няма да бъде допуснат на територията на Шенгенската зона, предаде „Интепфакс“.

Забраната за председателят на парламента да посети Финландия в Кремъл оценяват като „възмутителна и неприемлива“ стъпка. Това заяви пред журналисти прессекретарят на руски президент Дмитрий Песков.

Той припомни, че председателят на Държавната дума е трябвало да пътува за Финландия не за обсъждане на двустранните отношения, а за да присъства на международно мероприятие, каквото е сесията на Парламентарната Асамблея на ОССЕ.

„Поради тази причина, разбира се, подобен отказ ние считаме за неприемлив“, отбеляза представителят на Кремъл.

Решението за забрана за влизане във Финландия на сесията на ПА ОССЕ за петимата членове на руската делегация бе прието под грубия натиск на Брюксел и Вашингтон, заяви Наришкин.

„Вечерта във вторник стана известно, че, изпитвайки груб натиск от страна на Брюксел и Вашингтон, финландските власти отказват законното право на петимата членове на руската делегация да участват в работата на сесията на Парламентарната Асамблея на ОССЕ“, каза Наришкин.

По неговите думи, в състава на руската делегация има общо разбиране – недопустимо е да бъде понижавано общото й ниво на тази сесия, още повече важна като тази, посветена на четиридесетата годишнина от подписването на Хелзинкския акт – основополагащ документ. Поради тази причина, подчерта Наришкин, руската делегация реши в пълен състав да откаже участието си в тази сесия.