Русия, а не България ще спаси кирилицата

Ако от нечия гледна точка и аз не знам как се пише „античност“ на български, значи положението с образованието в България е сериозно. Не знам с какви очи ще се явя пред студентите наесен. Това коментира в профила си във Фейсбук Николай Гочев по повод на един разговор за правописа .

По този повод се замислих какво ли би станало, ако Европейската комисия предложи на Гърция да се откаже от своята неудобна, морално остаряла и провинциална азбука,

и я замени с по-съвременната, по-разпространена и ридър-френдли латиница. Иначе – няма заеми.

Предполагам, че след няколко месеца шествия на възмутени из центъра на Атина и „обсада на парламента“ мнозинството ще направи неизбежния компромис.

Това би било културна катастрофа, защото гръцката азбука е една от най-старите в света и е в непрекъсната употреба от поне 27 века. Бъдещето на кирилицата изглежда по-сигурно, защото дори да бъде забранена в България и, очевидно, в Украйна, а в Македония и при сърбите въпросът би бил решен за седмици (с бомбардировки и каквото още е необходимо), то в Русия тя ще си остане.

Не се съмнявам, че по този въпрос се мисли. И ако досега предложението не е направено, то е сигурно защото мярката изглежда половинчата. Защо да се отменя азбуката, ако е възможно да се премахне целият език?

Така че би трябвало да се постъпи иначе.

Достатъчно е английският да се обяви за втори официален език.

Това няма да предизвика големи възражения и ще мине по-скоро незабелязано (нали той и сега си е такъв). Най-много да се обадят двама-трима епископи, на които тъй или иначе никой не обръща внимание. Всички по-важни държавни документи ще се публикуват и на двата езика. В училище всеки ще може да избира дали да бъде обучаван на гръцки или на английски.

Така за няколко десетилетия гръцкият ще бъде изтласкан и към началото на следващия век ще е говорим език на няколко села в Епир. Тогава защо да се занимаваме с азбуката?

Разбира се, целта на тази операция далеч няма да е класическото образование.

Античността тъй или иначе я няма, освен из музеите и книгите. Но християнството го има, а с премахването на гръцкия ще се унищожи живата връзка с най-важните му текстове, които днес се произнасят както са се произнасяли и тогава, преди две хиляди и повече години.

Източник: Факти.бг