Русия алармира: ИД карат екзплозиви към Палмира!

Бойци на джихадистката групировка „Ислямска държава“ превозват експлозиви към Палмира, за да нанесат максимални щети на архитектурните паметници, преди да се изтеглят от древния сирийски град, предупреди днес руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Руски безпилотни самолети са засекли активно придвижване на камиони в района на Палмира на фона успешното настъпление на сирийските правителствени сили, се казва в комюникето.

„Ислямска държава“ превзе за първи път древния град, в който има голям брой обекти от световното културно наследство на ЮНЕСКО, през май 2015 г., но бе прогонена от него през март 2016 г. от сирийската армия с руска поддръжка от въздуха. През декември терористичната групировка обаче превзе отново Палмира.

Джихадистите вече разрушиха редица паметници в града,  в пустинята в Централна Сирия.

Министерството на отбраната на Русия публикува видеодоказателства за унищожените от бойците на „Ислямска държава“ архитектурни обекти в древна Палмира в Сирия

Варварските разрушения на фасадата на Римския амфитеатър и Тетрапилона – две от най-известните забележителности на древния град, са заснети от руски дрон, извършвал наблюдение над Палмира (Тадмор), съобщиха от пресслужбата на военното ведомство.

На кадрите ясно се вижда, че терористите са взривили процениума – централната част на древния Римски амфитеатър и колоните на Тетрапилона (квадратна платформа, носена на всеки ъгъл с група от четири колони, построена през 270 г.).