Роухани: Иран не е имал и няма да има икономически връзки със САЩ

След снемането на санкциите Иран няма да възстанови икономическите си отношения със Съединените щати в пълен мащаб, тъй като и преди въвеждането на ограниченията между двете страни не е имало такива отношения, заяви президентът на Иран Хасан Роухани по време на пресконференция в неделя, предаде РИА Новости.

В събота страните от МААЕ получиха финалния доклад на експертите от агенцията по иранската ядрена програма, предшестващ официалното начало на реализацията й. ЕС и САЩ потвърдиха снемането на икономическите и финансовите санкции от Иран, свързани с ядрената му програма.

„Ние не сме имали никакви икономически отношения със САЩ и няма да имаме, освен ако не са налице необходимите условия по въпроса със самолетите или за износ на няколко вида стоки, включително шам фъстък и килими. В случай, че САЩ поискат да инвестират в икономиката и технологиите на Иран, те ще се изправят пред някои пречки, но ние, разбира се, сме готови да предоставим определени ползи за тези американски компании, които ще работят извън територията на САЩ“, заяви президентът на Иран.