„Российская газета“: България се лиши от военновъздушния си суверенитет заради НАТО

„Российская газета“: България се лиши от военновъздушния си суверенитет заради НАТО

Публикувано от:

Българският парламент разреши на бойни самолети на НАТО да „охраняват“ въздушните граници на страната. Българската опозиция обвини властите, че пренебрегват инстинкта за самосъхранение. Тя посочи, че сега в българското небе ще може да се разпореждат „натовски“ самолети на турските ВВС. Предвид 500-годишното османско иго обикновените българи очевидно са „във възторг“ от своите депутати, коментира „Российская газета“, предаде “Руски дневник”.

„Как се радваха българите, когато на 1 юли 1991 г. Варшавският договор престана да съществува. Тогава те ликуваха, че страната им най-накрая ще стане абсолютно независима и сама ще определя съдбата си. Съвсем скоро обаче българските власти сами се лишиха от толкова желаната независимост, и всичко – в името на „светлото бъдеще в НАТО“, където София отдавна е предала правото си на глас на Брюксел”, пише изданието. „Българите, както и много други страни в НАТО и ЕС, нямат голям избор освен послушно да гласуват със „за“ на срещите в Брюксел. Точно както по времето на Варшавския договор. Явно българите, както и други европейски държави, не се учат от грешките си”, пише РГ.

В петък (5 февруари) българският парламент прие окончателно промените в закона за отбраната, според които охраната на въздушното пространство ще се осъществява съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави от НАТО.

Изданието припомня, че решението за съвместното охраняване на въздушните граници на България бе прието във връзка с лошото състояние на българската военна авиация, която има на въоръжение самолети Миг-29. Летателният ресурс на машините, обаче, е изчерпан и те се нуждаят от основен ремонт. „Но пари за това в българската хазна няма. В Брюксел българите продължават да подпяват: „Всичко е наред, госпожо маркизо. Никога не е било толкова добре“, пише РГ.