Роснефт предрича недостиг на петрол на световния пазар след 3 до 5 години

Според главния изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин нефтеният пазар се стабилизира по-бързо от предвещанията на анализаторите и цените скоро ще започнат устойчиво да се покачват. Той добавя, че ниските инвестиции може да причинят недостиг на петрол след 3 до 5 години.

„Според анализаторите средната очаквана цена за барел петрол през 2016 г. ще е 40-45 долара. Търсенето на нефт в световен мащаб продължава да нараства, докато производството, предимно в САЩ, намалява,” казва Сечин в интервю за италианското икономическо списание „Il Sole 24”.

Цените на петрола почти са се удвоили от януарските минимуми, без да е постигнато никакво споразумение между световните производители.

„Това свидетелства за същественото стабилизиране на нефтения пазар. Нещо повече, нефтеният пазар се стабилизира по-бързо, отколкото предричаха анализаторите,” казва още Сечин.

Ръководителят на Роснефт предупреждава, че заради очаквания недостиг нефтените производители вероятно ще трябва да се споразумеят за увеличаване и подялба на производството и освобождаването на стратегически резерви.

Сечин също така заявява, че желае да разшири сътрудничеството с италианската компания Eni, която може да увеличи участието си в руските проекти за мащабни добиви. Двете компании подписаха стратегическо споразумение за партньорство през 2012 г., за да разработят заедно нефтените резерви на Русия в Баренцово и Черно море и да споделят технологии, идеи и служители.

Руският нефтопроизводител и другият му шведски партньор Статойл се надяват да открият огромно нефтено находище в Охотско море.

„Заедно с норвежкия ни партньор започнахме сондажи в два изследователски кладенеца в областите Мгадан-1 и Лисянски в Охотско море… и се надяваме да открием залежи от над 100 милиона тона нефт,” заяви Сечин на годишната среща на акционерите на дружеството в сряда.