РОСНАНО и „Росатом“ създават център за ядрена медицина на остров Руский

РОСНАНО, „Росатом“, администрацията на Приморския край и Далекоизточният федерален университет (ДИФУ) подписаха в рамките на Източния икономически форум (ИИФ-2015) меморандум за създаването на остров Руский на център за позиционно-емисионна томография (ПЕТ), предназначен за ранна диагностика на онкологични заболявания, предаде ТАСС.

Ръководителя на „Росатом“ Сергей Кириенко съобщи пред журналисти, че РОСНАНО и „Росатом“ ще вложат в проекта над 2 млрд. рубли. При това самият център ще бъде построен на базата на руско оборудване.

По думите на ръководителя на РОСНАНО Анатолий Чубайс, за строителството на центъра ще бъдат необходими около две години от момента на подписването на споразумението.

Предполага, че годишно в него ще се правят 12 000 ПЕТ-изследвания, 625 сеанса на терапия с радиоактивен йод, както и 6 000 процедури на позитронна и еднофотонна емисионна компютърна томография. Необходимите за диагностиката радиофармацевтични препарати ще се произвеждат в самия център, а за тази цел той ще бъде оборудван с циклотрон, произведен от „Росатом“.

Освен за производство на препарати за диагностика, циклотронният комплекс ще се използва и за научно-експериментална дейност на студентите, аспирантите и учените от Далекоизточния федерален университет.

По думите на ректора на ДИФУ Сергей Иванец, центърът ще даде възможност за провеждане на фундаментални и приложни изследвания в областта на ядрената физика и за подготовка на квалифицирани кадри. „От една страна, това е пълноценно използване на оборудването за диагностика и лечение. От друга страна, това са изключително уникални възможности за провеждане на научни изследвания, с каквито досега не сме разполагали. Със строителството на центъра нашите възможности за провеждане на научни работи и подготовка на специалисти значително се разширяват. По никакъв друг начин към подобен род оборудване, такива изследвания и програми ние не сме могли да получим достъп“, разказа Иванец.