Романо Проди: ЕС и Русия взаимно се допълват

Русия и Евросъюзът се допълват взаимно и трябва да правят това в още по-голяма степен и в бъдеще, заяви италианският политик, бивш председател на Съвета на министрите на Италия и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди по време на лекцията си в Москва, предаде РИА Новости.

Според него, Русия и ЕС „взаимно се допълват и трябва още повече да се допълват в бъдеще“. Той отбеляза сътрудничеството между страните в енергетиката, в сферата на туризма и много други отрасли. Екс-премиерът е убеден, че Русия и ЕС „са взаимозависими в търговията, инвестициите, борбата с тероризма и сътрудничеството в областта на климата“.

 По думите му политическите отношения между страните „все повече се влошават“, и подобно нещо не се е случвало през последните години. „Ако тенденцията продължи, то съществува опасност да се стигне до неразбиране и антируски настроения в Европа“, счита Проди.

Той смята, че Русия трябва да приеме ЕС такъв, какъвто е, но е вярна и обратната тенденция. „Това е предварително условие за всяко бъдещо сътрудничество“, каза Проди, добавяйки, че днешната конфронтация няма да доведе до нищо.