Романови искат официален статут в Русия

Наследниците на императорската династия Романови искат да получат официален статут в Русия, както и резиденция в Москва, информира  тв каналът „Москва 24”. За целта потомците на Николай Втори възнамеряват в най-скоро време да се обърнат със съответна молба към руските власти, заяви директорът на канцеларията на Императорския дом Александър Закатов.

По думите на представителя на царската фамилия официалното й признаване ще защити наследниците на коронованото семейство от самозванци. „Има самозванци,които се крият зад  някакви титлии използват символиката на Романови, затова историческото наследство на този род трябва да бъде защитено от руската държава”, обясниха от Императорския дом.

„Освен това великата княгиня Мария Владимировна посещава Москва по няколко пъти в годината и има нужда от официална резиденция”, категоричен е Закатов. Той обаче уточни, че не става дума за връщане на имуществото на Романови. Закатов подчерта, че доходите на семейството са скромни и то ще разчита на инвеститори за ремонт на сградата или квартирата, която евентуално ще бъде предоставена като резиденция. „Москва 24” съобщи, че от администрацията на президента Владимир Путин са изразили готовност да разгледат обръщението на Романови за предоставяне на официален статут и на московска резиденция.

Както вече „Монитор” писа, в края на юни депутатът от местния парламент на Петербург Владимир Петров покани потомците на последния руски император да се върнат в Русия. Той изпрати депеши в Испания до княгиня Мария Владимировна, и в Дания – до Дмитрий Романович. Парламентаристите дори предложиха в качеството на официална резиденция на Романови да бъде предоставенедин от дворците  в Петербург  или в Кримкато конкретно бяха посочени Павловският дворец край северната столица и Ливадийският дворец на полуострова.

“Днес сме свидетели на труден процес на възстановяване на величието на Русия и възвръщането на световното й влияние. Сигурен съм, че в такъв важен исторически момент членовете на Императорския дом не могат да останат встрани от случващото се”, се казва в писмото на депутата до потомците на монархическия род. Петров е убеден, че връщането им “ще стане символ на възраждането на духовната мощ на Русия”. Депутатът смята, че Романови биха могли да участват в държавните церемониални мероприятия.