„Ройтерс“: Българските избори показват, че Русия печели сърцата в Източна Европа

Почти 10 години след влизането на България в ЕС мнозина от гражданите ѝ смятат, че проблемите им почти не интересуват Брюксел. Много са разочарованите българи, които сега гледат към Русия, бившият господар от съветските времена, като на по-релевантен съсед.
Това разказва „Ройтерс“ в коментар под заглавие „Българският вот показва, че Русия печели сърцата на източния фланг на ЕС“.

В текста Цветелия Цолова казва, че това настроение вероятно ще бъде подсилено на президентския балотаж в неделя. Очаква се той да бъде спечелен от бившия командващ ВВС ген. Румен Радев, приятелски настроен към Кремъл, допълва авторът.

Позицията на Радев е, че България, макар и член на НАТО, трябва да се застрахова що се отнася до международните съюзи. Това печели симпатии в страната, силно зависима от Русия в енергетиката, въоръжението и приходите от туризъм.

„Русия е много важна, а те я изолираха“

„Западът е ЕС направиха много грешки с Русия през последните години“, казва за „Ройтерс“ 48-годишната счетоводителка Емилия Тренчева. „Русия е много важна, а те я изолираха. Румен Радев ще намери правилния баланс. Той обеща сигурност и хората искат да чуят точно това“, добавя тя в градинката пред Народния театър в София.

Агенцията припомня, че от анексирането на Крим през пролетта на 2014г. насам Русия провежда военни учения и самолетите ѝ прелитат през въздушното пространство на бившата комунистическа Югоизточна Европа. Дипломати казват, че Москва е засилила кампанията си за лобиране в полза на руските интереси и влияние.

Радев демонстрира толерантност към руските действия в Украйна и е за облекчаване на западните санкци исрещу Москва. „Разбира се, че има нарушаване на международното право в Крим. Но е факт, че в момента руски флаг се е вее над Крим. Какво да направим? Да си затворим очите?“, каза той след първия тур на изборите.

За читателите си в чужбина „Ройтерс“ обяснява, че българите споделят същия език и кирилска азбука с руснаците, изпитват историческа благодарност към Русия, че ги е освободила от 500 години османска власт и връзките с бившите господари от комунистическата ера са доста по-различни в сравнение с отношението в останалата част от бившия съветски блок, където на Москва гледат като на окупатор, не като на приятел. За разлика от унгарци, чехи и поляци, срещу българите не е била използвана военна сила от СССР.

Разочарование от Брюксел

Тази лоялност мина на заден план, когато страната влезе в ЕС през 2007г., казва още Цолова в коментара за „Ройтерс“. Мнозина българи се надяваха, че технократите в Брюксел ще принудят корумпираните им политици да прочистят системата и да съживят борещата се с трудностите икономика.

България днес остава най-бедната страна в ЕС. Народният гняв заради слабия напредък в премахването на корупцията и престъпността изригна през 2014г. в улични протести, довели на власт сегашното дясноцентристко правителство на ГЕРБ. Но и ГЕРБ изглежда разочарова избирателите, мнозина от които днес гледат на партията като на корумпиран елит и я свързват с неуспеха на ЕС да я притисне да направи реформи.

„Наблюдаваме колапс на доверието в традиционните власти в Европейския съюз. Само преди няколко години беше немислимо да се чуят критики срещу западни правителства. Това вече не е така. ЕС вече не въплъщава надеждите на мнозина“, коментира Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“ в София.

Проучване на агенцията от юни показва, че доверието в ЕС е паднало от около 60% до 48% – най-ниското равнище от 2007г. насам.

Друга социологическа агенция твърдеше през август, че 51% от българите имат силно положително отношение към Русия. В „Галъп“ изброяват сред проблемите, тревожещи избирателите, въпроси като последиците от Брекзит, конфронтацията на ЕС с Русия, мигрантската криза и заплахата от тероризъм.

„Ще гласувам за Радев в неделя, защото не искам България да се превърне в имигрантско гето“, казва пред „Ройтерс“ 38-годишният учен Борис Кръстев.

Позициите на Радев могат да се срещнат и на други места в района. В неделя в Молдова проруският социалист Игор Додон най-вероятно ще спечели президентските избори с кампания, призоваваща да се прекрати интеграцията с ЕС. Сърбия провежда съвместни военни учения с Русия, а в съседна Черна гора заелият проевропейски позиции премиер изгуби паррламентарното си мнозинство през октомври.

„Ройтерс“ припомня, че почти половината българи са заявили, че са против санкциите срещу Москва от страх, че това ощетява позиците на България в други икономически проекти с Русия. Ембаргото се отрази на туризма – от 700 000 през 2013г. руските туристи намаляха на 500 000 миналата година, макар че това лято тенденцията се обърна. Премиерът Бойко Борисов твърди, че причината е телефонният м уразговор с президента Владимир Путин. Българският износ за Русия е намалял през миналата година с 24%, а руският внос – с 20%.

Външният министър Даниел Митов казва, че ако в неделя Радев спечели изборите, България може да изпадне в немилост пред ЕС, защото е заела страната на руснаците относно Крим. „Гарантирам ви, че ако Радев изрази подобна позиция на която и да е среща на държавните глави, следващата крачка е пълна изолация на България.“

Източник: Дневник