„Рождественска оратория“ звучи за първи път у нас

Министерството на културата и Софийската опера и балет представят на 4 декември от 19 ч. „Рождественска оратория“ от митрополит Иларион (Алфеев) – първо изпълнение в България под диригентството на Велизар Генчев.

Произведението ще пеят хор и оркестър на Софийската опера и балет и Хорът на софийските момчета с диригентка Адриана Благоева. Солисти ще бъдат Антония Иванова, Цветана Бандаловска, Атанас Младенов, Ангел Христов и Хрисимир Дамянов.

С тази тържествена вечер ще бъде дадено началото на празничната програма „Рождество Христово в Софийската опера“. В афиша са още „Травиата“ от Верди (5 и 6 декември), Коледен концерт на 10 декември, „Дон Карлос“ от Верди (12 декември), „Жизел“ – балет от Адолф Адам (13 декември), „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс (18 и 20 декември), „Лешникотрошачката“ от Чайковски (с по два спектакъла на 26 и 27 декември).

Творческата съдба на Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) е твърде необичайна. След като получава професионално средно и висше музикално образование, на 20-годишна възраст той оставя музиката, приема монашество и изцяло се посвещава на служение на църквата. В края на 1990-те години става известен като един от водещите богослови на Руската православна църква. Автор е на повече от 800 публикации и 20 книги, преведени на много езици. През 2002 г. е ръкоположен за епископ, а от 2010 г. става митрополит. Оглавява „Отдела за външноцърковни връзки“ при Московската патриаршия.

Митрополит Иларион е автор на няколко мащабни произведения, сред които „Страсти по Матея“, „Рождественска оратория“, „Божествена литургия“, „Всенощно бдение“, „Кончерто гроссо“. За кратко време митрополит Иларион, който работи в различни жанрове – от камерна музика до оратории, става един от най-изпълняваните съвременни руски композитори.

„Рождественска оратория“ е написана през 2007 г. и е изпълнена за първи път на Рождество Христово с.г. във Вашингтон и Москва. В основата й е разказът за рождението в плът и първите дни от земния живот на Иисус Христос според Евангелията по Матея и Лука. В либретото са използвани православни богослужебни текстове, посветени на Благовещение Богородично, Рождество Христово и Сретение Господне.

 

Източник: „Дума“.