Рогозин съобщи за възможни доставки на Иран на 100 самолета SSJ-100

В рамките на пет години Русия може да достави на Иран около 100 пътнически самолета „Сухой суперджет 100“ (Sukhoi Superjet 100 или SSJ 100). Това заяви вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин в ефира на телевизионния канал „Россия 24“, предава „Лента“.

„Интересува ги SSJ 100 като машина, която може да стане основна за водещите авиокомпании“, посочва Рогозин. По думите му един от водещите ирански превозвачи вече е водил преговори с производителите – руската Обединена корпорация по самолетостроене. Вицепремиерът уточнява, че за конкретни доставки може да се говори едва след подписване на договора.

На 25 август бе съобщено, че Русия и Иран ще разгледат възможността за доставки на SSJ 100 за иранския пазар. Към този пазар са се насочили и компании като „Боинг“ и „Еърбъс“, заяви тогава Замир Кабулов от руското външно министерство, като подчерта, че руският производител има по-добра репутация в очите на иранските партньори.

„Сухой суперджет 100“ е регионален самолет от ново поколение, разработен и произведен от компанията „Граждански самолети Сухой“, с участието на Alenia Aermacchi. Базовата версия на лайнера мое да лети на разстояние 3048 км, а модификацията LR — на 4578 км. Самолетът може да превозва от 75 до 95 пътници. Производствените мощности на компанията позволяват на година да се произвеждат до 60 такива самолета. От 2013 г. „Внешекономбанк“ осъществява експортното финансиране на самолетите SSJ 100.