Робъртс: Чрез протестите в Армения САЩ се прокрадват към Москва

Протестите, избухнали в столицата на Армения, със сигурност ще бъдат използвани от американските власти за техните цели, пише в блога си американският политолог Пол Крейг Робъртс, цитиран от РИА Новости.

Протестът може и да е легитимен, според Робъртс, обаче ситуацията отново изглежда така, сякаш в нея е намесена американската организация „Национален фонд за демокрация”, призвана да изкара на улиците на Ереван доверчивите студенти, съставляващи по-голямата част от протестиращите.

Дори и това да е безобиден протест с чисто икономически подбуди, Вашингтон се намесва в него, за да го подчини на своите интереси и цели, счита анализаторът.

Според него, с помощта на „цветни революции” или като в Украйна, благодарение на смяната на режима чрез преврат, Вашингтон заменя приятелските на Русия правителства със свои васали. И когато цялата периферия се окаже в ръцете на САЩ, Вашингтон ще се заеме с Русия.

„След като руското правителство защити своите национални интереси и международни права, блокирайки намеренията на Вашингтон по отношение на Сирия и Иран, неоконсерваторите прехвърлиха внимание си от Близкия Изток на Русия”, пише Робъртс.

Според него, на Русия ще позволят да съществува спокойно едва след като се съгласи да стане американски васал по примера на Европа, Канада, Австралия и Япония.

Според политолога, мнозина влиятелни руснаци, които считат, че техният авторитет зависи от това, дали са част от западния свят, са готови да заменят руската независимост срещу благосклонното отношение на Запада. Именно на такива хора разчита Вашингтон и именно те се явяват враг на Русия, пише Робъртс.