Робъртс: Причината за агресията на САЩ е в суверенния курс на Москва

Докато Вашингтон бе съсредоточен върху близкоизточната политика, Русия възстанови своята мощ. Това смята бившият съветник на американския президент по икономическите въпроси, политологът и публицист Пол Крейг Робъртс, цитиран от РИА Новости.

Според Робъртс, Русия е попречила на плановете на САЩ в Сирия и Иран, превръщайки се в противовес на амераканското доминиране. А днешното напрежение в отношенията между Москва и Вашингтон, предизвикано от агресивната позиция на САЩ по отношение на Русия, се обяснява от така наречената доктрина на Вулфовиз (Пол Вулфовиц е един от архитектите на външната политика на САЩ след Студената война, бивш заместник-министър на отбраната на Съединените Щати – бел.ред.).

„Нашата първостепенна задача е да предотвратим възникването на нов съперник, представящ такава заплаха на действащия ред, каквато представляваше по-рано СССР. Този доминиращ аспект, определящ новите стратегии за регионална отбрана, и нашите мотиви – да не допускаме господството на враждебните (по отношение към интересите на САЩ- бел.ред) сили в региона, ресурсите на които  <…> могат да бъдат достатъчни за подкрепа на статуса на глобална държава“, каза Робъртс.

Според него, външната политика на Русия, в частност в Близкия Изток, е препятствие за решаването на „първостепенната задача“ на Вашингтон. Същността на агресивната позиция на Съединените Щати по отношение на Москва се крие в суверенния курс на руската политика, в „неподчинението“ на Русия на глобалното американско господство.

Разглеждайки съюза между Русия и Китай в качеството на уникален модел на алианса, своего рода „симбиозно сътрудничество“, американският политик говори за това, че САЩ все пак са стигнали до там, да признаят „тектонските промени“ в системата на политическото устройство на света и да обърнат сериозно внимание на алианса на две държави, които не се подченяват на дневния ред, определен от Вашингтон.