Робъртс: Запада го очаква поредица от насилствени революции

Политиката на западните държави в най-скоро време може да доведе европейското общество към насилствени революции и до пълното лишаване от икономически и политически права, счита американският политолог Пол Крейг Робъртс, цитиран от РИА Новости.

Причина за такава катастрофа могат да станат едновременно няколко фактора – икономическата политика на Запада – ръстът на финансовия сектор в БВП на страните, създаването на офшорни работни места – така в САЩ се съкратява участието в икономиката на производството на стоки и услуги. По думите на Робъртс, тези фактори лишават населението от икономически перспективи. Според него Трансатлантическото и Транс-тихоокеанското търговски партньорства „ерозира политическия суверенитет и превръщат правителствата в корпорации“.

„Демокрацията просто ще бъде заменена от корпоративна власт“, смята политологът, подчертавайки, че подобни договори не отговарят на обществените интереси, а служат само на бизнеса. „След сключването на тези договори, правителствата трябва да ги смятаме за приватизирани. Повече няма нужда от законодателни органи, президенти, министри и съдилища“, отбелязва той.

„Това е благодатна основа да избухнат насилствени революции по целия Запад, когато обществото осъзнае, че е загубило контрола над аспектите на живота си“, добави той.

В същото време съществуват страни, които не влизат в подобни икономически съюзи – Русия, Китай, Иран, Бразилия, Индия и ЮАР. „Тези страни ще запазят националния суверенитет и обществения контрол, докато на Запад свободата и демокрацията ще изчезват“, казва Робъртс в заключение.