РИА Новости: България „опипва почвата“ за възобновяване на „Южен поток“

За интереса на България към възобновяването на проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис“ може да има няколко причини. Това заяви анализаторът Николай Подлевских в ефира на радио „Спутник“ в четвъртък (21 юли), предаде РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“.

Коментарът дойде, след като преди дни директорът на „Транснефт“ Николай Токарев съобщи, че компанията е получила от София официално уведомление за желанието ѝ да бъдат запазени перспективите за изграждането на нефтопровода. Според него този проект не е отписан и при необходимост може работата по него да започне.

Според Подлевских за решението на България може да има няколко причини.

„Възможно е да става въпрос за съображения, че при строителството на тръбопровода България ще получи сериозни постъпления в бюджета си. От друга страна за страната има определени рискове, като например от разлив на нефт и това явно е минус. Именно под този предлог България навремето се отказа от въпросния проект. Но евентуалните загуби са в пъти по-ниски от придобиването на транзита. Струва ми се, че реалната причина България отново да проявява интерес към проекта са промените в Европа във връзка с Brexit. Сега страната „опипва почвата“ за известна степен на нова самостоятелност, която може заради промяната на конфигурацията в Европа“, заяви Подлевских.

Повод за завръщането към проекта може да е и нестабилната обстановка в Турция, смята анализаторът. Заради опита за държавен преврат временно бе закрит Босфора, а през него минава морския маршрут за доставка на нефт.

„Подобни проекти като „Бургас-Александруполис“ естествено биха били полезни заради критично високата натовареност на Босфора и Дарданелите. Заради събитията в Турция потребителите силно се разтревожиха и е възможно да са изпратили на България сигнал, че транзитните пътища трябва да се диверсифицират. Тръбопроводът минава през България и Гърция, подминавайки Турция. В известен смисъл това е някаква алтернатива“, заяви експертът.

Анализаторът не изключи и възможността България да подава сигнал за възобновяването и на други проекти.

„Смятам, че ще бъде „опипана почвата“ и за евентуалното възобновяване на „Южен поток“ Напомням ви, че той бе спрян също по формална вина на България. Разбираемо е обаче, че натиск са оказали ЕС и САЩ. Но сега заради променящата се конфигурация е възможно България да изпрати сигнал: хайде да разгледаме тези варианти още веднъж“, предполага Подлевских.