Референдум: Дискусия за българската позиция по кризата в Украйна

2014

Линк към цялото предаване

В днешното издание на “Референдум” коментирахме важните политически решения и възможните последици за бизнеса, за сигурността и за отношенията между Запада и Изтока след референдума в Крим. В анкета в страницата на предаването във Фейсбук много зрители писаха, че искат дискусията да бъде именно на тема Крим, защото смятат, че последствията за България ще са дългосрочни. Основният въпрос днес е: Подкрепяте ли официалната българска позиция?

За да коментират темата за българската позиция за референдума в Крим на гости в студиото са депутатът от Коалиция за България и член на външната комисия в Парламента Николай Малинов, председателят на партия “Атака” Волен Сидеров, депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова, експертът по национална сигурност и бивш министър на отбраната Бойко Ноев, зам. председателят на Българо-руската търговско промишлена палата Георги Минчев и икономическият анализатор от Института за пазарна икономика Николай Вълканов.

vlcsnap-2014-03-18-21h14m55s26

“Не съм чул България все още да има официална позиция”, каза Малинов Той честити на всички славяни по света победата в Третата Кримска война и напомни, че след Крим следват Балканите. Според него имаме една проамериканска позиция, имаме една проруска позиция и той смята, че всички трябва да се обединим около пробългарската позиция. Трябва да видим къде е защитен българският интерес, смята Малинов.
vlcsnap-2014-03-18-21h16m21s75

Джема Грозданова не очаква скоро българският парламент да приеме ясна позиция, защото в програмата за тази седмица не е включена обсъждане за Украйна. “Това отново е един опит за отлагане на позицията”, каза тя. Според нея българският народ не знае каква е нашата позиция за Украйна. Тя заяви, че ГЕРБ подкрепят териториалната цялост и сувернитета на Украйна.

vlcsnap-2014-03-18-21h15m47s245

“Нашата декларация казва ясно. Първо трябва да се осъди намесата на САЩ в Киев.”, каза Сидеров. Според него в момента Украйна се управлява от екстремисти, нацисти и фашисти. Когато някоя партия казва, че легитимира управлението там, трябва ясно да каже, че подкрепя именно тези фашисти. Според него случващото се в Украйна е държавен преврат, за който ние трябва да вземем позиция както към него, така и към санкциите.

vlcsnap-2014-03-18-21h16m29s154

Бойко Ноев каза, че това което е важно и се наблюдава е, че покрай кризата в Крим се получават и нови разделителни линии на българската политическа сцена. “Нашето общество в момента е доста изнервено, ситуацията е доста критична”, каза той.  Според него тези разделения, които биха се появили покрай кризата в Украйна създават опасност за допълнително отслабване на държавата.

vlcsnap-2014-03-18-21h17m47s163

“Референдумът в Крим и признаването на независимостта на Крим и Севастопол са само елемент от веригата от ескалация на напрежението на територията на Украйна.”, каза Минчев. “Бизнесът не се вълнува толкова от политиката, а от икономическите последствия от това, което се случва.”

vlcsnap-2014-03-18-21h18m14s167

“На този етап няма кой знае каква сериозност в заявените санкции”, казва Вълканов, “Решението да се блокират авоарите и да не се издават визи на 20 души, които са официални лица от Русия и Украйна, не е реално кой знае каква санкция с космически измерения. Въпросът от тук насетне е  дали конфликтът ще ескалира по някакъв начин и съответно какви мерки бира решили да предприемат ЕС и Щатите.”