Републиканската партия спечели пълно мнозинство в американския сенат

Републиканската партия в САЩ получи мнозинство в горната камара на парламента като спечели най-малко 51 места в 100-местния Сенат. Републиканците излъчиха сенатори от щатите Айова, Арканзас, Колорадо, Западна Вирджиния, Монтана и Южна Дакота и така получиха шестте места, които им бяха нужни за мнозинство в Сената. Партията запази доминиращото си положение в Камарата на представителите, където тя разполага с мнозинство от 2010 година насам, и така пое пълен контрол над законодателния орган.

Победата на Републиканската партия, която се противопоставя на повечето инициативи на държавния глава, ще затрудни работата на президента демократ Барак Обама през следващите две години. Залогът на междинните парламентарни избори бе именно Сенатът, който се изплъзна от ръцете на демократите и лиши Обама от всякакъв лост за влияние в парламента, отбелязва Ройтерс.

Лидер на мнозинството в Сената ще бъде Мич Макконъл, който запази мястото си, отстранявайки без усилие Алисън Граймс, и по този начин опроверга социологическите проучвания, които предвиждаха оспорвана надпревара.