РВСН ще получат 150 симулатора за комплекса „Ярс“

Военните части на ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) през 2015 г. ще получат с 20 % повече симулатори за отработване на действията на съвременните ракетни комплекси. Това съобщи представител на Министерство на отбраната по РВСН майор Дмитрий Андреев, предаде РИА Новости.

Майорът подчерта, че особеността при подготовката на военните части от ракетните войски се състои в отсъствието на възможност за използването на техниката за учебни цели. Това е така по простата причина, че наличното ракетно въоръжение е на бойно дежурство в постоянна бойна готовност за използване, при което нарушаването на изходното му положение е недопустимо.

„През 2015 г. в съединенията и военните части на РВСН е планирана доставката на 150 чисто нови симулатора. Това е почти с 20 % повече от миналата година. Темповете на постъпване на съвременни учебно-тренировъчни средства (УТС) в Ракетните войски ще нарастват и в бъдеще. До 2020 г. РВСН ще получат около 1000 симулатора за подготовката на специалисти за перспективните ракетни комплекси“, отбеляза Андреев.

Симулатори се използват в оборудваните с най-новия комплекс „Ярс“ полкове на Тагилски, Новосибирски и Козелски ракетни съединения. УТС бяха доставени и в Тейковска ракетна дивизия в Ивановска област.

„Благодарение на симулаторите във всяко от тези съединения при обучението на механиците-водачи ще бъде спестено повече от 150 хил. литра гориво. Ракетните войски със стратегическо предназначение ще спестят до 2020 г. повече от четири милиона дизелово гориво за мобилните ракетни комплекси при подготвянето на специалисти на симулаторите“, поясни представителят на руското министерство на отбраната.