Ракетчици в Крим показаха на НАТО с какво ще потапят кораби

Руските военни в Крим за първи път използваха бреговия ракетен комплекс „Бал“. По-рано корабите и бреговите войски от Черноморския флот на РФ проведоха от кримското крайбрежие успешни учения с ракетни стрелби по морски цели.

Сложната цел, чиято роля изпълнил изведен от състава на флота кораб, е била поразена от крилати ракети „Москит“ от ракетния кораб на въздушна възглавница „Самум“ и ракетни катери, се казва в съобщение на руското министерство на отбраната. От брега корабната групировка е получила поддръжка от дивизион ракетни комплекси “Бал”, който е на въоръжение в Черноморския флот отскоро. Неговите разчети за първи път извършили стрелба от Кримското крайбрежие.

Днес министерството на отбраната на РФ започна внезапна проверка на Черноморския флот, в рамките на която военни самолети нанесоха ракетно-бомбени удари по брегови мишени, съобщи представителят на флота капитан ІІ ранг Николай Воскресенски.

„Тази сутрин самолети Су-24МР проведоха въздушно разузнаване на морската акватория и крайбрежието в зоната на изпълняването на задачите. После по бреговите позиции на мишените, поставени в района на морския десантен полигон на Черноморския флот „Опук“, удар с неуправляеми ракети и бомби нанесоха многофункционалните изтребители Су-30СМ и фронтовите бомбардировачи Су-24М“, каза той.

Отбелязва се, че в хода на проверката противоподводните самолети-амфибии Бе-12 и противоподводните вертолети Ка-27 са отработили задачи по издирване на подводница на условен противник с използване на сонари. В четвъртък два издирвателно-спасителни вертолета Ка-27ПС ще отработят издирване и оказване на помощ на човек, изпаднал в беда във водата.

Според информация на ведомството, общо в мероприятията за бойна подготовка участват 15 самолета и вертолета, които през светлата част от деня ще извършат над 20 полета.

ВИДЕО: 28 октомври 2015г. Крим. Съвместни стрелби на ракетни катери от Черноморския флот и Бреговия ракетен комплекс „Бал“