Разузнавачи: Путин строи бункери за ядрена война

Руският президент Владимир Путин е наредил да бъдат построени десетки нови командни бункери. Изискването е те да устояват на ядрена атака. Това съобщава британският в. “Дейли мейл”, цитирайки източници от американското разузнаване. Бункерите, изградени през последните няколко години, били разпръснати из цялата страна.

Разузнаването на САЩ било разтревожено, че въпреки опитите на Москва и Вашингтон да намалят ядрения си арсенал след края на студената война, сега Русия се готвела за мащабен конфликт. “Русия се готви за мащабна война, която според нея ще е ядрена, като тя ще извърши първата атака”, казва Марк Шнайдер, бивш експерт от Пентагона.

Според него в същото време САЩ не се готвели сериозно за голяма война, а още по-малко за ядрена. Руски медии посочили, че бункерите са били изградени като част от новата национална стратегия за сигурност.

“Дейли мейл” припомня, че веднага след студената война страната е построила няколко подобни подземни бункера както в столицата Москва, така и в Урал. Новата руска стратегия за ядрена отбрана струва милиарди, припомня британският вестник. Американски военни експерти коментират, че САЩ могат да отговорят на новата заплаха, като разработят ядрени оръжия, които могат да проникват на голяма дълбочина и да достигат руските бункери.

Наскоро американският генерал Къртис Скапароти посочи, че Русия очевидно модернизира стратегическите си сили, така че ядреното оръжие на отделните държави и на НАТО продължава да е изключително важна част от западната защита.