Разпуснаха комисията за разследване на трагедията в Одеса

Комисията за разследване на пожара в Дома на профсъюзите в Одеса, прекрати работата си, съобщи ИТАР-ТАСС.

За разпускането на депутатската комисия съобщи нейният председател Григорий Елур. По думите му, разследването се провежда от Главната прокуратура на Украйна и МВР, които са извън контрола на депутатите от комисията.

„Неколкото проведени заседания с участието на „второстепенни лица“ са завършвали с повтаряща се и непълна информация за случая. Наличните материали ще бъдат изпратени в следствената комисия на Върховната рада. Планира се обръщение към президента и правителството на Украйна за неудовлетворение от разследването“, се казва в съобщението, публикувано на сайта на областния съвет в Одеса.

Украинските власти не желаят да разследват трагедията в Одеса на 2 май. Това заяви пред журналисти в началото на август бившият губернатор на Одеска област Николай Скорик.

„Със сигурност можем да констатираме факта, че украинските власти нямат намерение да разследват случая. Правоохранителните органи досега не са обявили нито едно име на задържаните както от една, така и от друга страна, причастни към случая. Дори най-безобидните опити да се стигне до подробностите, винаги завършват с „тайната на разследването“, поясни Скорик, който е депутат от областния съвет и инициатор на създаването на комисията.

Напомняме, в началото на септември в Одеса и цяла Европа се проведе акция в памет на жертвите от трагедията в Одеса на 2 май.

На 2 май 2014 година в Дома на профсъюзите са били затворени десетки хора, като представителите на пронацистките „Десен сектор“ и самоотбраната на Майдана са подпалили сградата. Преди това, екстремистите унищожили палатковия лагер на Куликово Поле (пред Дома на профсъюзите), където по-рано привържениците на федерализацията са събирали подписи за провеждане на референдум.

В горящата сграда са били блокирани десетки привърженици на федерализацията и случайни хора. Според официални данни, в онази вечер в сградата са изгорели живи 48 души, а над 200 са били ранени. Но, според неофициалните данни – загиналите и ранените са много повече, като голяма част от тях са били убити от пронацистките екстремисти. Доказателствата от чудовищното престъпление бяха бързо унищожени – в сградата буквално след 2 дни от трагедията започна капитален ремонт…