Радикали от Националната гвардия сменят армията в Източна Украйна

Командирът на Народното опълчение в Славянск Игор Стрелков заяви в интервю пред в. „Комсомольская правда”, че в украинската армия се извършва смяна на професионални военни с по-радикалните подразделения на Националната гвардия от членовете на „Десен сектор” и активисти на Майдана. Именно с това Стрелков свързва гибелта на чуждите журналисти в Славянск, съобщи РИА Новости.

След продължителните протести в цяла Украйна, най-вече в Киев, в страната се извърши смяна на властта с признаци на държавен преврат. След като противниците на новата власт започнаха да проявяват активност, властите започнаха създаването на Национална гвардия от активистите на Майдана и членовете на радикалния „Десен сектор”, които изиграха една от водещите роли в смяната на властта в страната. Когато митингите срещу новата власт в Югоизточна Украйна преминаха в широкомащабни протести, ръководството на страната започна военна операция в тези райони. Град Славянск в северната част на Донецка област се превърна в един от опорните пунктове на местната самоотбрана.

„Сега се извършва планово заменяне на подразделенията на армията именно от части на Националната гвардия, съставена от „Десен сектор” и активисти от Майдана. Те гледат на местното население като на врагове”, заяви Стрелков.

Според командира на Народното опълчение в Славянск, бойците от Националната гвардия смятат, че редът в Източна Украйна може да се възстанови единствено по този начин. Стрелков смята също, че италианският журналист Андреа Рокели и преводачът му Андрей Миронов, попаднали в събота под минометния обстрел в Славянск, са загинали именно по вина на тези радикално настроени бойци.

„Те са отишли да снимат репортаж край границата на града, на неутрална територия в населения пункт Андреевка. Забелязали са ги, понеже украинските военни стрелят по всичко, което се движи в този район. Репортерите са били под артилерийски огън…”, разказа още Стрелков.