Първо нарушаване на границата на Русия

Загинаха над 50 войници, обявиха неделя за ден на траур

Ройтерс Боец нао пълченцитест ои край онова, което е останало от сваления Ил-76. 15.06.2014
Администрацията на президента на Украйна в Киев Петро Порошенко получи бележка с искане да спре войната. Мощно взривно устройство бе открито на входа на сградата на президентската администрация в Киев. В събота през нощта сътрудник от Държавната охрана намерил саморъчно направено взривно устройство точно там, където пристига президентският кортеж на Петро Порошенко. Бомбата била направена от пет противопехотни гранати, допълнително поразяващи метални елементи (болтове и гайки), взривател и мобилен телефон.
Поставилият бомбата мъж бил забелязан, но той успял да избяга, без да взриви устройството. В пакета с адската машина имало бележка: Ако не спреш войната,
войната ще дойде при теб
Междувременно военно-транспортен самолет Ил-76 на украинските военно-въздушни сили бе свален в района на Луганск през нощта срещу събота. Загинали са всичките на борда – 9 души екипаж и 40 украински военнослужещи, общо 49 души.
Според украинското министерство на отбраната самолетът се е приготвял да кацне, когато Опълченците са го обстреляли от преносим зенитно-ракетен комплекс и едрокалибрена картечница. По данни на ведомството на борда на самолета е пренасяна техника, муниции и храна. Според съобщенията на украински медии в момента Луганск се контролира от Опълченците но летището е под властта на украинските силови части. Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви 15 юни, неделя, за ден на траур за загиналите военнослужещи и граничари. „Обявявам неделя за ден на траур за нашите военни. Това е голяма загуба не само за семействата на загиналите, но и за цялата страна. Украйна скърби, но ние решително продължаваме борбата за мир”, казва държавният глава в изявление, разпространено от пресслужбата му.
Междувременно опълчението в град Горловка съобщи, че е свалило един от двата бомбардировача Су-24, атакували през нощта срещу събота сградата на местната полиция. Мястото на падане на самолета е открито, пилотът е задържан от Опълченците от украински военни”, каза Песков.