Първи СНИМКИ/ВИДЕО от внезапното начало на огромните военни маневри в Русия на югозападнато стратегическо направление

Във войските на Южния, Западния и Централния военни окръзи на Русия тази сутрин, както вече информира БЛИЦ, стартира внезапна проверка. Сухопътните части и съединенията, както и главните командвания на ВДВ, ВКС и Северния флот бяха приведени в пълна бойна готовност в съответствие с решението на върховния главнокомандващ Владимир Путин. Началото на проверката обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, който заръча чуждестранните военни аташета в Москва да бъдат информирани за хода на маневрите.Една от главните цели на учението е „проверка на готовността на войските в кратки срокове да да се развърнат на югозападното стратегическо направление за локализацията на кризисни ситуации“, предава тв Звезда.

„В хода на прегрупирането ще се оцени готовността на Южня военен окръг да развърне в пределно кратки срокове самодостатъчни групировки воиски за локализация на кризисни ситуации. Проверяват се и възможностите на Западния и Централния военни окръзи да концентрират сили и средства на югозападнато стратегическо направление“, заяви руският военен министър.

Планът на учението предвижда днес да бъде проверена способността на войските да изпълняват предвидените мероприятия при пълна бойна готовност. Впоследствие съединенията ще излязат на полигоните, където ще изпълняват конкретни задачи до 31 август паралелно с подготовката за стратегическото военно учение „Кавказ-2016“.

Блиц