Първият дом на мирния атом

Преди 60 години беше пусната в експлоатация първата в света атомна електроцентрала: на 26 юни 1954 г. беше пуснат реакторът на АЕЦ „Обнинск“ (40 км югозападно от Москва). Съветският съюз беше първи в развитието на мирната ядрена енергия.

Идеята за използването на ядрената енергия витаеше във въздуха от началото на ХХ век. След откриването на явлението радиоактивност научният свят осъзна, че в атомното ядро ​​е скрита енергия, която е няколко пъти по-голяма от тази, получавана от обичайните изкопаеми горива – нефт, газ и въглища. Учените от Русия, Европа и Съединените щати смятаха, че с развитието на ядрената енергия ще настъпи „златната ера“ на нашата цивилизация. Но, както и на много други неща, на мирното развитие на ядрената енергетика попречи Втората световна война. Ето какво каза директорът на Международния център за ядрено образование Виктор Мурогов:
– Учените, начело с Айнщайн, се обърнаха към Рузвелт с искане спешно да се създаде ядрено оръжие, тъй като в нацистка Германия над това вече се работи. И започна бързо развитие на военното използване на ядрената енергия.
Появата на ядреното оръжие в края на Втората световна коренно промени посоката на развитие на ядрената енергетика. Дори първата в света промишлена ядрена електроцентрала в Обнинск на първо време освен с производството на електроенергия, се занимаваше и с друго, чисто военно предназначение – тя беше тренировъчна площадка за операторите на ядрените установки в атомните подводници. След това, през 50-те години на миналия век, учените виждаха атомните електроцентрали на бъдещето не както сега, добави Виктор Мурогов:
– Предсказвало се е, че в такива станции няма да има нужда от комин, че те ще бъдат малки по размер, а гориво ще се носи веднъж годишно с автомобил. Учените са предполагали, че ще може те да се строят под земята, централите ще бъдат неуязвими в случай на война и ще могат да натрупват оръжеен плутоний.
Но заплахата от ядрена война намаля, и АЕЦ „Обнинск“ промени своите задачи. От тренажор за екипажа на подводници, тя се превърна в научна лаборатория, която даде на науката много безценни практически знания. Идеите на първата в света атомна електроцентрала са се развиха във всички направления, тя даде огромен опит в разработването на различните елементи на атомната енергетика.
АЕЦ „Обнинск“ служи на науката и енергетиката 48 години. На 29 април 2002 г. нейният реактор беше спрян. Станцията се превърна в музей на руския атомен отрасъл. И ако преди на нейна територия можеха да попаднат само официални делегации, то днес всеки може да я посети.