Пушков счита за „несбъднати блянове“ желанието на Порошенко да лиши Русия от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН

Председателят на комитета на Държавната дума по международните въпроси Алексей Пушков смята за „несбъднати блянове“ желанието на президента на Украйна Петро Порошенко да лиши Русия от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС, цитиран от „Руски дневник“.

„Порошенко отива в страната на несбъднатите блянове – мечтае да лиши Русия от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН. Бан Ги Мун изключва такава възможност. Уставът на ООН – също“, пише Пушков в Twitter.

На 11 септември украинският президент Петро Порошенко заяви на форума „Ялтенска европейска стратегия“ в Киев, че Украйна възнамерява по време на 70-ата сесия на Генералната асамблея на ООН да повдигне въпроса за лишаване на Русия от правото на вето в тази международна организация.

„Време е също така да обединим усилията си за реформиране и усъвършенстване на институциите и инструментите, които са предназначени да служат на принципите и нормите на международното право, такива като правото на вето на Русия в Съвета за сигурност на ООН“, каза той.