Пушков: Обама хитрува, говорейки за консултации на НАТО с Русия

Председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков опроверга изказванията на американския президент Барак Обама за това, че НАТО провежда консултации с Русия, предаде РИА Новости.

В понеделник американският президент заяви след среща с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, че НАТО провежда консултации с Русия по въпросите „за понижаването на напрежението и възможната ескалация“. Американският лидер заяви, че счита за „важно поддържането на диалог с Русия“.

„Обама успокоява: „НАТО продължава да провежда консултации с Русия“. Но няма никакъв диалог. Съветът НАТО-Русия не работи. Обама хитрува“, написа Пушков в Twitter.

Той добави, че „формулата на Столтенберг „повече диалог, повече сдържане“ е породена от болното мислене на Студената война. Вървейки по пътя на сдържането, НАТО убива диалога“.

По-рано зам.-външният министър на РФ Сергей Рябков заяви, че се работи върху дневния ред на възможното заседание на Съвета Русия-НАТО на ниво посланици. Засега обаче въпросът не е съгласуван и затова е рано да се говори за срокове.