Пушков: Обама трябва да получи „Нобелова награда за война“

Европейският съюз шантажира Сърбия. Това заяви днес ръководителят на комитета по международна политика на Държавната дума на Русия Алексей Пушков, предаде ТАСС.

Преди визитата си в Белград еврокомисарят Йоханес Хан заяви, че Сърбия е длъжна да наложи санкции на Русия, ако иска да се присъедини към Европейския съюз.

„Сега ЕС се опитва да накара Сърбия, която не е страна-членка, също да се присъедини към санкциите. В действителност Сърбия се шантажира: или ще се присъедините към санкциите срещу Русия, или ние няма да ви разглеждаме като страна, която има шанс да се присъедини към Европейския съюз“, каза Пушков.
„Ако те (сръбското правителство) тръгнат по пътя на санкциите срещу Русия, те просто ще се подадат на изнудването, но никой няма да ги приеме заради това в ЕС след година“, посочи той.

Алексей Пушков коментира и президента на САЩ Барак Обама. Според него Обама, който е лауреат на Нобеловата награда за мир, би трябвало да получи „Нобелова награда за война“, ако такава съществуваше.

„Ние виждаме, че антивоенната риторика на Обама включва продължаване на милитаристичната политика на САЩ в Близкия Изток. Това означава, че носителят на Нобелова награда за мир би трябвало да получи „Нобелова награда за война“, ако такава съществува“, подчерта Пушков.