Пушков: На Запад не осъзнават важността на създаването на антитерористична коалиция

Важността на създаването на глобална антитерористична коалиция, към която призовава Русия, засега не е осъзната от Запада, счита председателят на комитета на Държавната дума на РФ по международните въпроси Алексей Пушков, цитиран от РИА Новости.

В петък руският парламент ще разгледа заявлението към депутатите от Европа, Северна Америка, Близкия и Средния изток и други региони в света да подкрепят усилията на Русия за създаване на широка международна антитерористична коалиция под егидата на ООН.

„Засега важността на създаването на такава антитерористична коалиция в глобален мащаб на Запад – а това са основните ни потенциални партньори в борбата срещу тероризма – за съжаление, не е осъзната“, каза Пушков на заседание на парламента.

„Трябва да си даваме сметка, че потенциалните ни партньори засега не са готови, за съжаление, за възприемането на тази идея. Ще трябва да бъдат убеждавани в това. И това не е злорадство, а констатация“, отбеляза депутатът.

Той подчерта, че НАТО не се занимава с борбата срещу тероризма. „Ние не виждаме нито сътрудничество с Русия, нито някакви мерки на европейския континент. Затова пък виждаме много шум по повод необходимостта от защита на балтийските страни от Москва. Балтийските страни, които, естествено, никой не застрашава“, каза Пушков.

Според него сега в Европа започват да разбират неадекватността на тази политика. „И в резултат на това в САЩ и в щаб-квартирата на НАТО започнаха да нервничат“, добави депутатът.

„Обръщам вниманието ви върху вчерашното изказване на зам.-генералния секретар на НАТО, представителя на САЩ Александър Вершбоу: НАТО няма да се откаже от допълнителните мерки да сигурност в Източна Европа в замяна на помощта на Русия в борбата с тероризма. Какво означава това? Това означава, че НАТО ще ни създава проблеми в областта на сигурността, ще усилва военното си присъствие на границите с Русия, в балтийските страни, Полша и възможно и на други места. И в същото време ще ни говори, че е необходимо сътрудничество в областта на борбата с тероризма. Мисля, че тази двойна стратегия на НАТО е абсолютно несъстоятелна“, обобщи Пушков.