Пушков коментира отказа на Украйна да изплати дълга си от 3 млрд. долара

Председателят на комисията по международни въпроси в Държавната дума на РФ Алексей Пушков счита, че отказът на Киев да върне трите милиарда долара дълг на Русия няма да повиши кредитния рейтинг на Украйна, предаде РИА Новости.

„Отказът да върне дълга от три милиарда долара на Русия под измислени „детски“ предлози няма да подобри и без това безнадеждния кредитен рейтинг на Украйна“, написа Пушков в Туитър.

На 26 юли украинският финансов министър Александър Данилюк заяви, че Киев не вижда причини да връща на Русия дълга в размер на 3 млрд. долара, получени от страната в периода на президентството на Виктор Янукович.

„Това е политически кредит, който сме били принудени да вземем. Нашата позиция е, че ние не сме длъжни да връщаме тези пари“, отбеляза министърът.

Днешните украински власти смятат, че този кредит е бил възнаграждение от Москва за бившия президент на Украйна Виктор Янукович за отказа от плановете за сключване на Споразумението за асоциация с ЕС. Още през февруари украинският външен министър Павел Климкин заяви, че в Лондонския съд Киев ще доказва, че дългът на Украйна пред Русия е „бил подкуп по форма и по съдържание“.

През февруари тази година Русия подаде иск във Върховния съд в Лондон във връзка с неизплатения от Украйна дълг в еврооблигации за 3 млрд. долара, който бе предоставен през 2013 г.

До края на миналата година Киев редовно обслужваше дълга си, но след това допусна дефолт по тези облигации. В Киев разчитаха на това, че Москва ще се съгласи да преструктурира дълга при същите условия, при които бяха преструктурирани украинските дългове пред частните кредитори. Но Русия отказа, настоявайки, че руският заем влиза в категорията на официалните, при които длъжникът няма право да иска тяхното преструктуриране.